World Library  
Flag as Inappropriate
Email this Article
 

Barcelona Pavilion

Barcelona Pavilion
  • Pabellón Alemán (Spanish)
  • Pavelló Alemany (Catalan)
Alternative names German Pavilion
General information
Type Exhibition building
Architectural style Modernism
Location Barcelona, Catalonia, Spain
Coordinates
Construction started 1928 (1928)
Completed 1929 (1929)
Inaugurated 27 May 1929
Demolished 1930 (rebuilt in 1986)
Client Government of Germany
Technical details
Structural system steel frame with glass and polished stone
Design and construction
Architect Ludwig Mies van der Rohe
Website
.com.miesbcnwww

The Barcelona Pavilion (Catalan: Pavelló alemany; Spanish: Pabellón alemán; "German Pavilion"), designed by Ludwig Mies van der Rohe, was the German Pavilion for the 1929 International Exposition in Barcelona, Catalonia, Spain. This building was used for the official opening of the German section of the exhibition.[1] It is an important building in the history of modern architecture, known for its simple form and its spectacular use of extravagant materials, such as marble, red onyx and travertine. The same features of minimalism and spectacular can be applied to the prestigious furniture specifically designed for the building, among which the iconic Barcelona chair. It has inspired many important modernist buildings, including Michael Manser's Capel Manor House in Kent.

Contents

  • Concept 1
  • Building 2
  • Sculpture 3
  • Interventions programme 4
  • Gallery 5
  • See also 6
  • References 7
  • Further reading 8
  • External links 9

Concept

Mies was offered the commission of this building in 1928 after his successful administration of the 1927 Werkbund exhibition in Stuttgart. The German Republic entrusted Mies with the artistic management and erection of not only the Barcelona Pavilion, but for the buildings for all the German sections at the 1929 International Exhibition. However, Mies had severe time constraints—he had to design the Barcelona Pavilion in less than a year—and was also dealing with uncertain economic conditions.

In the years following [2] This concept was carried out with the realization of the "Free plan" and the "Floating roof".[1]

Building

Plan of the Barcelona Pavilion

Mies's response to the proposal by von Schnitzler was radical. After rejecting the original site for aesthetic reasons, Mies agreed to a quiet site at the narrow side of a wide, diagonal axis, where the pavilion would still offer viewpoints and a route leading to one of the exhibition's main attractions, the Poble Espanyol.[3]

The pavilion was to be bare, with no exhibits, leaving only the structure accompanying a single sculpture and specially-designed furniture (the

  • Fundación Mies van der Rohe. "1929. The Barcelona Pavilion". Archived from the original on 25 January 2009. Retrieved 2009-01-14. 
  • Views of the replica German Pavilion
  • Image gallery on the Barcelona Pavilion
  • Photos of Barcelona Pavilion and Barcelona Chair
  • Werkbund Exhibition of 1927

External links

  • Dodds, George (2005). Building Desire. New York: Routledge.  
  • Rubio, Ignasi (1993). Mies Van Der Rohe : Barcelona Pavilion. New York: Watson-Guptill Publications.  
  • Campbell, Katie (2007). Icons of Twentieth-Century Landscape Design. London: Frances Lincoln. pp. 38–42.  
  • Lapunzina, Alejandro (2005). Architecture of Spain. Westport: Greenwood Press. pp. 76–81.  

Further reading

  1. ^ a b c d e Zimmerman, Claire (2006). Mies van der Rohe. Hong Kong: Taschen.  
  2. ^ a b c d Weston, Richard (2004). Key Building of the Twentieth Century. W.W. Norton and Company.  
  3. ^ a b Berger, Ursel (2007). Barcelona Pavilion. Berlin: Jovis.  
  4. ^ a b "The Mies van der Rohe Pavilion". Miesbcn.com. Retrieved 2012-08-15. 
  5. ^ Etherington, Rose (25 November 2008). "Mies van der Rohe Pavilion installation by SANAA". De Zeen. 
  6. ^ "Chinese Artist Ai Weiwei Transforms the Mies van der Rohe Pavilion". Art Daily. 11 December 2009. 
  7. ^ "Architecture and/of the Other. PHANTOM. Mies as Rendered Society by Andrés Jaque". Quaderns. 
  8. ^ Frearson, Amy (12 April 2014). "Jordi Bernadó removes doors from Mies van der Rohe's Barcelona Pavilion". De Zeen. 

References

See also

Gallery

Since the Pavilion's reconstruction in the 1980s, the Mies van der Rohe Foundation has invited leading artists and architects to temporarily alter the Pavilion. These installations and alterations, called "interventions", have kept the pavilion as a node of debate on architectural ideas and practices. The list of invited people includes architects Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa who added spiral acrylic interior walls,[5] artist Ai Weiwei who refilled two pools with coffee and milk,[6] Andrés Jaque [7] who revealed the pavilion's so far disregarded basement and its role in hiding the daily making of the site's experience, Enric Miralles, Antoni Muntadas who brought to the pavilion the smell of the MoMA archives where its memory is preserved and Jordi Bernadó who removed the pavilion's glass doors.[8]

Interventions programme

The Pavilion was not only a pioneer for construction forms with a fresh, disciplined understanding of space, but also for modelling new opportunities for an association of free art and architecture. Mies placed [4] in the small water basin, leaving the larger one all the more empty. The sculpture also ties into the highly reflective materials Mies used—he chose the place where these optical effects would have the strongest impact; the building offers multiple views of Alba. "From now on, in the sense of equality for juxtaposing building and visual work, sculptures were no longer to be applied retrospectively to the building, but rather to be a part of the spatial design, to help define and interpret it. To the day, one of the most notable examples is the Barcelona Pavilion".[3]

Sculpture

Because this was planned as an exhibition pavilion, it was intended to exist only temporarily. The building was torn down in early 1930, not even a year after it was completed. However, thanks to black-and-white photos and original plans, a group of Spanish architects reconstructed the pavilion permanently between 1983 and 1986.[1]

Another unique feature of this building is the exotic materials Mies chooses to use. Plates of high-grade stone materials like veneers of Tinos verde antico marble and golden onyx as well as tinted glass of grey, green, white, as well as translucent glass, perform exclusively as spatial dividers.

Mies wanted this building to become "an ideal zone of tranquillity" for the weary visitor, who should be invited into the pavilion on the way to the next attraction. Since the pavilion lacked a real exhibition space, the building itself was to become the exhibit. The pavilion was designed to "block" any passage through the site, rather, one would have to go through the building. Visitors would enter by going up a few stairs, and due to the slightly sloped site, would leave at ground level in the direction of the Poble Espanyol. The visitors were not meant to be led in a straight line through the building, but to take continuous turnabouts. The walls not only created space, but also directed visitor's movements. This was achieved by wall surfaces being displaced against each other, running past each other, and creating a space that became narrower or wider.

[2] Robin Evans said that the reflective columns appear to be struggling to hold the "floating" roof plane down, not to be bearing its weight.[1]

This article was sourced from Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. World Heritage Encyclopedia content is assembled from numerous content providers, Open Access Publishing, and in compliance with The Fair Access to Science and Technology Research Act (FASTR), Wikimedia Foundation, Inc., Public Library of Science, The Encyclopedia of Life, Open Book Publishers (OBP), PubMed, U.S. National Library of Medicine, National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, National Institutes of Health (NIH), U.S. Department of Health & Human Services, and USA.gov, which sources content from all federal, state, local, tribal, and territorial government publication portals (.gov, .mil, .edu). Funding for USA.gov and content contributors is made possible from the U.S. Congress, E-Government Act of 2002.
 
Crowd sourced content that is contributed to World Heritage Encyclopedia is peer reviewed and edited by our editorial staff to ensure quality scholarly research articles.
 
By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. World Heritage Encyclopedia™ is a registered trademark of the World Public Library Association, a non-profit organization.
 


Copyright © World Library Foundation. All rights reserved. eBooks from Project Gutenberg are sponsored by the World Library Foundation,
a 501c(4) Member's Support Non-Profit Organization, and is NOT affiliated with any governmental agency or department.